The story of Cuvée du Château: “A gourmet beer that continues to spoil sip after sip with its complex taste”

Waarom drink jij graag Cuvée du Château? “Aangenaam zoet voor een zwaar donker bier”, zegt de ene. “Ik kan intens genieten van die exclusieve smaak”, antwoordt de andere. “Een echt genotsbiertje!”, reageert nog iemand enthousiast. Als we dezelfde vraag stellen aan Hans Mehuys en Stijn Van Laere, brouwmeesters van dienst bij Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck, krijgen we een antwoord dat mooi in lijn ligt met de consumentenreacties. Tijd voor een uitgebreid gesprek over dit unieke speciaalbier!

Hans Mehuys en Stijn Van Laere nemen plaats in de elegante degustatieruimte, gelegen naast de Bierboetiek. “Na een brouwerijbezoek kan je hier onze speciaalbieren degusteren. Onze gids neemt dan ook nog even de tijd om extra vragen te beantwoorden of nog wat leuke weetjes te delen”, vertelt Hans terwijl Stijn een oude fles Kasteel Donker op tafel zet.

Hans neemt de fles en werpt een blik op het bieretiket: “Gebrouwen in 2011.” Exact tien jaar geleden is dat. Hij opent de fles en schenkt twee glazen in. Hans laat het bier tollen in het glas zoals je dat doet met een glas wijn.

“Toen de bekende biersommelier Ben Vinken voor het eerst onze Cuvée du Château proefde, maakte hij meteen de vergelijking met wijn. Stel dat je bieren zou vergelijken met wijn, dan zou de Cuvée du Château in de buurt komen van een bourgogne of een zware médoc”, citeert Stijn.

De brouwmeesters proeven. Toetsen van madeira en porto bepalen het smaakpalet. “Zo’n twaalf jaar terug was ik met Xavier Vanhonsebrouck, inmiddels de vijfde generatie van onze familiebrouwerij, in de kelders van het Kasteel van Ingelmunster aan het wandelen. Ooit vormde dit kasteel de inspiratie voor wijlen Luc Vanhonsebrouck om Kasteel Donker te brouwen. In de kelders vonden we flessen Kasteel Donker die zo’n tien jaar hadden gerijpt. We openden een fles en kregen dit fantastische smaakpalet voorgeschoteld. Dat smaakte meteen naar meer!”

Bier & gastronomie

Toen Xavier en Hans de tien jaar gerijpte Kasteel Donker proefden, speelde de CEO reeds met het idee om een gastronomisch bier te brouwen. “In 2009 al begonnen speciaalbieren steeds meer aan populariteit te winnen binnen de gastronomie. Een rijk biermerk zoals Kasteelbier moest deel uitmaken van dat verhaal”, legt Hans uit.

Zo gezegd, zo gedaan. Na de proeverij van de oude Kasteel Donker gingen Xavier en zijn brouwmeester aan de slag met het nieuwe bier. “Voor onze Cuvée du Château gebruiken we dezelfde ingrediënten als een Kasteel Donker”, vertelt Stijn terwijl hij er een fles Cuvée du Château bijneemt. Hij legt uit dat het speciale brouwproces het bier de unieke porto-achtige smaak geeft. Wat het geheim precies is? “Brouwersgeheim”, knipoogt de brouwmeester en hij schenkt twee glazen in.

Opnieuw proeven Hans en Stijn. Meteen valt op dat de Cuvée du Château minder zoet is dan de Kasteel Donker. Met 11 graden alcohol blijft de Cuvée een speciaalbier waar je beter de tijd voor neemt. “Onze CEO liet ooit optekenen dat hij na een werkdag intens kan genieten van een glas Cuvée du Château. En ik denk dat hij niet de enige is. Het biedt je een moment om alles op een rijtje te zetten en in het juiste perspectief te plaatsen”, aldus Hans.

“Met een glas Cuvée in je handen voel je je de koning ter rijk. Dat rijke gevoel willen we iedereen schenken.

Aan tafel met Cuvée

Na het proeven trekt het duo de Bierboetiek in. De andere Kasteelbieren, waaronder Kasteel Rouge en Kasteel Tripel, staan netjes uitgestald naast andere speciaalbieren zoals Filou, Brigand en Bacchus. “Stijn, een bierpraline?” Hans staat voor de koeltoog waarin de befaamde bierpralines van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck liggen. “Nu moeten we wel eentje proeven met een vulling van Cuvée du Château hé”, lacht Stijn.

Vooraleer ze teruggaan naar de degustatieruimte, neemt Stijn nog het boek ‘Bierstronomie’ mee. Hij bladert naar het hoofdstuk over de familiebrouwerij uit Izegem en toont Hans het recept voor konijn op Vlaamse wijze. “Klaargemaakt met Cuvée du Château, een hemelse combinatie!”

Ook Hans geeft nog enkele foodpairingtips mee: “Ik kan me geen wildseizoen meer voorstellen zonder Cuvée du Château. Verder doet ons degustatiebier het goed in combinatie met orgaanvlees, lamsragout en kazen met veel body en smaak.”

King of the castle

In 2010 had Xavier Vanhonsebrouck één doel: een gastronomisch bier brouwen en daar is de brouwer met dit Kasteelbier zeker in geslaagd. “Met een glas Cuvée in je handen voel je je de koning ter rijk. Dat rijke gevoel willen we iedereen schenken”, besluit Stijn.

Benieuwd wie jij tot King of the Castle wil kronen met een Cuvée du Château!

Koken met Cuvée du ChâteauKonijn op Vlaamse wijze met Cuvée du Château
(© Bierstronomie)Wat heb je nodig?2 konijnenruggen
4 dikke konijnenbillen
2 bakjes champignons
2 grote witte uien
400 g gerookte spek
400 g zilveruitjes
2 liter Cuvée du Château
4 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
250 g boter
100 g graantjesmosterd
10 cl azijn
Bloem
Peper & zout

Zo ga je te werkSnijd de konijnenruggen in vier delen. Draai de billen en de ruggen in de bloem. Snijd de champignons eveneens in vier stukjes en het spek in blokjes van ongeveer één centimeter.

Bak de champignons, het spek en de zilveruitjes samen in een grote, lage kookpot. Haal ze uit de pot, eens ze goudbruin gekleurd zijn.

Bak vervolgens in dezelfde pot met de boter het konijn aan, tot het licht gekleurd is. Voeg er dan het spek, de champignons en de zilveruitjes aan toe, en overgiet met de frisse Cuvée du Château. Let er wel op dat alles bedekt is met bier.

Doe er de laurier en de jeneverbessen bij, en laat het geheel ongeveer drie kwartier sudderen. Eens het konijn gaar is, haal je alle ingrediënten uit de pot en werk je de saus af. Laat ze daarvoor nog even aandikken en voeg er peper, zout en graantjesmosterd en een scheutje azijn aan toe, naar eigen smaak.

Share:

Original Source Here

Leave a Comment